Един работен ден на НФА „Филип Кутев“

Източник: http://binar.bg. Автор: http://binar.bg

От „Рано ранила мома“ до „Слънце се слега“… или един цикъл от денонощието. С корени в миналото и поглед в бъдещето, ансамбълът отваря врати към „кухнята“ си, като ни прави свидетели на един репетиционен ден, заснет от екипа на Бинар.

Как се съчетава 65-годишна традиция с изискванията на съвременната сцена? Как се обединява стремежът на младите таланти от Националния ансамбъл с тежестта на фолклорната корона? Какво представлява една „фолклорна картина“? Как се съчетава националното в епохата на глобалната мултикултурност? Какво е да си част от „призванието НФА „Филип Кутев“?

Проф. Елена Кутева, директор на НФА „Филип Кутев“:

Освен, че филмът много ми хареса, той показва една реалистична картина на това, което правим всеки Божи ден. Ние сме изключително благодарни и мисля, че ни представя в малко по-нова светлина.

Георги Андреев, артистичен директор и диригент на музикалния състав на НФА „Филип Кутев“:

Хората са свикнали да ни гледат на сцената, но те имат и силното желание да видят работния процес на ансамбъла, да погледнат какво се случва в кухнята на нещата, как те са изработени и създадени. За първи път се прави такъв филм, който отразява работния процес в НФА „Филип Кутев“.

Георги Генов, диригент на хора на НФА „Филип Кутев“:

Като се слушах, в общи линии се съгласих със себе си, но нещата пред камера изглеждат винаги малко по-различно. Можем да споменем още важни детайли от нашия работен процес – здравословно състояние на певиците; убеденост на всяка една в това, което пее; техническо разчитане на песента и окрупняване на цялата концертна програма.

Още музика в изпълнение на НФА „Филип Кутев“ може да слушате на музикален канал „Фолклор“.
Музика в портрети
15.03.2015.
Източник: БНР.
Moonlight Breakfast Видео Визитка
20.02.2015, студио "Орфей".
Източник: EventEase.
Интервю с Fliptrix
31.01.2015, Mixtape 5.
Източник: youtube.
How Music Works
04.01.2015.
Източник: youtube.
Видеообръщение от Joakim Brodén от SABATON към българските фенове!
Автор: Организаторите.
Участват: Sabaton, Delain, Battle Beast.