Албума в Google+

Френската сензация с IRé, сръбските реге звезди KILO KILO Banda, и чилийската изпълнителка Анай Валрад на Беглика фест 2015

На 27.08.2015 в Беглика
13.07.2015, Martina Panayotova
Източник: Беглика Фест

Музикалното присъствие на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, чието мото тази година е „Играй, Бъди, Твори“, се очертава като най-силното от създаването фестивала до този момент, след като стана ясно, че към пъстрата мултикултурна селекция ще се присъединят френската сензация с български произход IRé, чиято популярност граничи с тази на Zaz, сръбските реге звезди и любимци на EXIT Fest KILO KILO Banda и чилийската певица с афинитет към българския фолклор Анай Валрад. Всички те ще сътворят едно уникално международно и мултистилово музикално пиршество, което ще продължи от 27 до 30 август на традиционния за БЕГЛИКА ФЕСТ яз. Голям Беглик в Родопите.


Крехко цвете, избуяло в паважа на Париж, музиката на IRé черпи емоционалността си както от небето над хълма Монмартър, така и от дълбочината на българските си корени. Нейният нежен и проникновен глас ни отвежда към новия “трип-фолк от земята на Орфей” – музикално пътешествие с мистични балкански нотки, примесени с блус, боса нова и трип-хоп звучене.


Родена в България, Ирина Жекова заминава за Франция да учи математика и акустика, но там преоткрива музикалното си призвание. Носталгията по родината и смесицата от културни влияния дошли от цял свят, вдъхновяват IRé да напише текстовете и музиката за първия си авторски EP албум “Единна земя”. Между легендите за змейове и самодиви, песните преплитат традиционно и модерно светоусещане.


Автентичният звук на IRé се дължи както на нейния китарен fingerpicking стил, така и на оригиналните африкански инструменти, използвани от френския перкусионист, мулти-инструменталист и аранжор Шарли Дален, роден в Камерун. Съвместната им студийна работа ги отвежда и по сцените на над 250 концерта в Европа. Освен на места като кафенето на Амели Пулен в Париж и в катедралата St Eustache по време на 36 часовия нон-стоп фестивал, музиката на IRé звучи на лодки в подземното езеро St Léonnard в Швейцария, както и акустично в пещерата “Магурата” край Белоградчик.


“Там е сърцето ми” (EP “There goes my heart”) е най-новата продукция на българската певица, автор и композитор. Aлбумът съдържа песни на английски, български и измислен език. Едноименният сингъл от албума е записан на специална честота 432 Херца, считана за хармонична с вибрациите на природата – човешкото сърце, молекулите на водата, циклите на планетите... Песента “Little Soul Match Girl" е избрана в официалната селекция на радио мрежата RCF заедно с артисти като Заз, Даяна Крол и Лейди Гага. IRé ще представи за пръв път новите си песни в България премиерно на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=A75RDl4V2W4

 

Воислав Малешев, a.k.a. KILLO KILLO, е мултиталантлив MC, идващ от Нови Сад, Сърбия. Той е участвал в много международни и местни музикални проекти, но настоящата - KILLO KILLO Banda става най-популярна. Отначало KILO KILO прави музиката си на компютър, но през 2007 г. решава да сформира група, която може да изпълни цялото му музикално творчество, чрез живи изпълнения и импровизации, много по-обогатено и ефектно.

 

Музиката, която KILO KILO Banda създава стъпва на реге ритминте, носещи различни привкуси: от rock-steady и dance-hall до карибско ска, и примесени с балкански соул и емоционален блус . Песните на групата са включени в двете издания на Balkanfarraj - компилации на регионалните реге групи, добре познати на реге аудиторията на Балканите. Свирили са в цяла Сърбия и съседните страни, но пикът на слава идва с участията им на фестивала EXIT в Нови Сад през 2009 г., 2011 г. и 2014 г. Подгряват Manu Chao на концерта му в Нови Сад през април на 2011 г. През август 2011 г. свирят и на Sziget Festival в Будапеща, Унгария. Издават EP с две песни, "Интернет" и "Da Сам znao", към която правят първия си официален видеоклип, незабавно признат като огромен тласък напред. Видеото е промотирано от MTV Adria, в регионалната класация "Domacica". През лятото 2013 г. пускат нов албум, наречен "Берба“, включващ 12 нови песни плюс два предишни сингла. На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 KILO KILO Banda ще представи най-доброто от всичко, което са правили до този момент.
https://www.youtube.com/watch?v=l1EsiGjEOiQ

 

Анай Валрад (Anai Valrad) е родена в Чили, но понастоящем живее и твори в Берлин. Интересът й към българския фолклор я довежда до сайта на певеца и музикант Николай Иванов, създател на OM Art Formation. Впоследствие се се ражда единен проект – Songs&Fusion Project, смесица между фината песенна стилистика на Анай и разноликата музикална тъкан, която от години изгражда изпълненията на ОМ –ембиънт, етно, фюджън и езотерична музика. Резултатът е интригуващ за различен музикален спектър, а енергията вибрира през множество контрастни състояния. В проекта ОМ участват още Марио Иванов (бас) и Петър Тодоров (перкусии). Уникалната музика на Анай Валрад и група ОМ може ще бъде чута за пръв път от българската публика само на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015!
https://www.youtube.com/watch?v=zJuLzRIAeKk

 

На тазгодишния БЕГЛИКА ФЕСТ ще чуем още: международния проект с пътуващи музиканти Soulfia, съчетаваш звуците на Балканите и Близкия Изток; Sacral Voices -проект с участието на солистката на ансамбъл „Филип Кутев” Сорина Богомилова и стилистики като етно джаз, електронен амбиент много импровизация и бийт бокс, създаден от Skiller; формацията Eriney, чийто звук може да бъде описан като Балкански неофолк – плетеница от западноевропейска средновековна музика, балкански фолклор и ориенталски орнаменти; "Лоши Петли", чието новаторско и експериментално звучене съчетава различни музикални жанрове - авантгард, джаз, рок, етно, български фолклор.

 

Това е само малка част от шеметната музикална международна феерия, която ще се случи на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015! Своето участие в музикалната програма вече заявиха музикални първенци като немския диджей Улф Линдерман, по-известен като [dunkelbunt], Любо Александров, който пристига директно от Канада ще събере формацията KABA HORO специално за БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, базирания в Германия български музикант Коста Костов с уникалния си глобъл джипси баунс, българо-унгарския проект Meszecsinka, чието чисто ново ЕР (https://meszecsinka.bandcamp.com/album/ai) ще бъде представено ексклузивно на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 и Surbahar Live Band.


Всичко това плюс още множество атрактивни пърформънси, иновативни форми на изкуство, беседи, работилници, кръжоци, музика, спектакли, спорт и йога практики, екстремни забавления и какво ли още не очаква посетителите на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, който ще се случи на 27, 28, 29, 30 август.


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие