Албума в Google+

Музикалният артистичен Yo-Ho-Hostel празнува деветия си рожден ден:

"За нас хостелиерството е начин на живот, а хостелът наш дом"

14.08.2015, Валентина Минчева - Зелентинковец
Източник: Koncerti. bg

  Честит рожден ден на Yo-Ho-Hostel Варна! Преди два дни се навършиха 9 години от неговото откриване! По този случай нашият подарък за вас е това интервю, посветено на всички любители на това морско местенце за нощуване. Ето какво ни разказа Стефан (управителят на хостела) - Ножката:

 

  Как се зароди идеята за Yo-Ho-Hostel във Варна? Чия беше идеята?

 

  Идеята за хостел се зароди още през 2004 г. с моята приятелка, а вече и жена - Тони. Решихме да напуснем скучната ни работа и да започнем да се развиваме в сфера, която да ни е интересна и забавна . Първият опит беше неуспешен - в девствения пироден парк „ Русенски Лом”. После за година и половина работихме в хостел в стария Пловдив. Там ни дойде идеята да направим хостел във Варна. Вече бяхме живяли повече от 4 години в града, така че познавахме обстановката и разчитахме на подкрепата от старите ни приятели. Започнахме Yo-Ho-Hostel 4 човека - Гига и Каската (група Pizza), Тони и аз – Стефан Ножчев (Ножката).

 

  Как успяхте да полуляризирате толкова бързо мястото за отдих в България и по чужбина?

 

  Във Варна липсваше адекватно място за настаняване, което да e отворено целогодишно. Най-голямото ни предизвикателство бе да се научим да оцеляваме извън туристическият сезон. Още в началото започнахме активно да търсим партньорство с различни НПО-та, музикални и спортни клубове, както и университети и Oбщина Варна. Оказа се, че e липсвало място като Yo-Ho-Hostel!

 

  Виждаме непрекъснато снимки във фейсбук страницата ви с известни банди от цял свят, как комуникарате с тях, съответно ги каните да останат във вашия хостел?

 

  Ние не каним почти никого – групите си имат собствена програма и промоутъри, а ние си партнираме с клубовете за жива авторска музика. Имало е случаи 4 банди да се срещнат случайно при нас и да разберат, че в една и съща вечер имат концерти на различни места. Афтърите в хостела обикновено са безпаметни ...

 

  Можем да кажем, че вашето местенце е доста артистично, разчупено, уютно, хората вътре винаги са усмихнати, трудно ли е да се влагат толкова много енергия и усилия, както и средства и крайният резултат винаги да е положителен?

 

  За нас хостелиерството е начин на живот, а хостелът наш дом. Трябва огромна енергия и себеотдаване, за да се почувства всеки от нашите гости като у дома си и да се върне отново тук. За разлика от масовите туристи, backpackers (туристите с раници) са алтернативни, търсят комуникация помежду си, а голяма част от тях - са музиканти и артисти – с тази цветна палитра от хора ние трябва да сме изключително толерантни и приятелски настроени, не е лесно!

 

  Споделете с нас някои известни музикални групи или изпълнители, които са отсядали при вас?

 

  Започнахме да броим групите след един концерт на Сърмата и Коптор Микс и сега броят им е над 260. От чуждестранните най-весело е било с: Bad Manners, Mark Foggo’s skasters, Jaya the Cat. Идвали са някои метъл банди като Master и Dead Infection. Keno от немската хип-хоп банда "Moop Mama" беше печелил най-много рап батъли в Германия. Миналата седмица при нас беше най-нашумелият цигански оркестър от Испания – "Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra". Светльо и легендите, Таралежков и Бъни, Миленита и Рут Колева, DRS и Нокаут, Васко Кръпката и Ревю, Оратница и Котарашки и още много повече и по-малко известни музиканти, които са били част от Yo-Ho-Hostel.

 

  Има ли ли сте проблеми с някои такива звезди?

 

  Звезди има – проблеми, не!

 

  Провеждат ли се концерти в Yo-Ho-Hostel и какви?

 

  Правили сме няколко акустични концерта в двора и общата зала на хостела, но е най-забавно, когато някой музикат започне да джемва с китара например и към него постепено се включат и други. Така последният път Миро Морския от Джанго Зе свири 4 часа в репетиционната ни; а Светльо и легендите закъсняха с 40 минути за концерта им; защото свиреха за удоволствие в хостела.

 

  Скоро ще има ли някое интересно мероприятие при вас?

 

  Повечето мероприятия организираме през слабия сезон. Тогава могат да идват и хора, които не са гости на хостела и да участват с нас. Извън летният сезон се стараем да сме повече от място за настаняване – като малък интернационален културен център. Партнираме си с приятелски организации и заедно с тях сме домакини на поне едно събитие на седмица – изложби, арт ателиета, различни видове кухня и др.

 

  Мислили сте да спретнете едно такова готино "ъндърграунд"  хостелче в някой друг град (примерно в столицата ни)? 

 

  Имаме къща за гости – Yo-Ho Guesthouse в стария Созопол. В другите градове имаме приятелски хостели, с които работим от години. В София например това са: Аrt Hostel и Hostel Mostel. Не бихме отказали да направим Yo-Ho франчайз, но при подходящи условия.

 

  Пожелаваме ви много успехи, продължавайте да бъде все така креативни и позитивни!

 

  До нови Yo-Ho-Hostel-ни срещи!


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие