Албума в Google+

Yasiin Bey – Еклектика на сцената

На 13.06.2015 в Зала Универсиада
С участитето на Mos Def
17.06.2015, Апостол Чакъров

На 13 юни в столицата гостува по покана на Phat Bride Productions една личност – поет,  актьор, социален активист .


Концертът на Yasiin Bey a.k.a Mos Def в зала “Универсиада„ в София беше уникална смесица от емоции и музика. Организаторите бяха подготвили интернационален лайн-ъп за подгряване на вечерта.

 

Fars и бандата Southwick настроиха феновете на фънки вълна и вечерта започна обещаващо с общия им проект, а именно добре познатите класики на пионерите от Младост с акомпанимента на свежите музиканти от Southwick.


След това бе и surprise act-a от момчетата от 5 Оclock/Secta, които са си заслужили място на сцената, спечелвайки fresstyle battle специално организариан за събитието. Личеше си че прохождат, но все пак бяха на ниво и те успяха да вдигнат феновете.

 

Малкият „гвоздей” на вечерта бяха холандците Blabbermouf и ElMatic от Da Shoguns, които тотално наелектризираха публиката с хип-хоп, звучащ като че ли е правен през далечната 93-та. Успяха да накарат публиката да кляка и да скача в бухвалния смисъл, което е достатъчно красноречиво за зярада на изпълнението им.


Дойде време и Yasin Bey да излезе пред уважаемите фенове. Mos Def си “постла” сцената с розов цвят на фона на латино ритми и мултимедия.

 

Тук дойде лекото озадачаване и на всички хип-хоп фенове, които разбраха, че вечерта ще е едно еклектично преживяване с положителен заряд и не само на “strictly hip –hop” вълна. От танци на ориенталски звуци изпълнението премина в трибют към легендите от Бруклин (от където е и самият MOS Def)-  Odb, Biggieс и най-големите им хитове. Беше споменат и Guru от GangStar. Разбира се личните рап класики на господин Yasiin също бяха засегнати неминуемо.

 

Като че ли опиянен от собствената си музика артистът правеше дори любов с тонколоните, обръщаше се към Бог, беше постоянно усмихнат с благодарствен поглед, сякаш искаше да предаде точно това на хората – добротата, положителната емоция от музиката и да им обясни вербално и невербално, че независимо от убежденията си - религиозни или музикални, човек трябва да се бори за мир и любов. Африка се споменаваше неколкократно, като пееше за нея, сякаш му беше майка. На мен лично, от време на време ми се струваше, че шоуто му и на двамата му диджеи преминаваше в soundsystem ефект. Джазирани моменти също не липсваха. Емоциите бяха силни, себераздаването пълно.

 

Кулминацията на акта беше песента на Лили Иванова „Маргарита”, върху която той припяваше и трогна всички български фенове. Човекът си раздаде розите на феновете под приятен музикален съпровод, и си замина, така както и дойде. 


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие