Фестивал на изкуства и култура от Севера ще се вихри над София

ДОМА Арт Фест 2015: Нордика / 28 май – 20 юни 2015

27.05.2015,
Източник: Арт Фондация ДОМА

Съвременно изкуство и култура от Северна Европа ще се вихрят над София през месеците май и юни, като част от програмата на третия ДОМА Арт Фест. За първи път фестивалът, представящ ежегодно културата на различна държава, ще ни запознае не с една, а с цял регион - пет държави, обединени под названието Нордика – имагинерна страна, съставена от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

 

Бурните северни ветрове ще довеят в София инсталации, перформанси, видео арт, пластики, дизайн, фотографии, графики, илюстрации, кино, литература, кулинария и музика за над 20 фестивални дни. Заедно с произведенията си, в София ще акостират и артисти от нордическите страни, които ще участват в творчески обмени, разнообразни обучителни и дискусионни панели по темите за културните политики, мястото на съвременното изкуство у нас и много други.

Мисията на Арт фондация ДОМА, организатор и инициатор на фестивала, е да обогатява българската културна сцена, както и да спомага за възстановяването на изгубената връзка между публиката и изкуството у нас. „Гледайки към Севера, силно впечатление прави фактът, че изкуството присъства дори и в най-малките детайли от ежедневието на човека – в образованието, науката, обществената комуникация. За нас това е пример, който можем да ползваме като отправна точка за прилагане на тези добри практики и у нас“, споделят основателите на фондацията Мартина Стефанова и Дойчин Котларов.

Както и в изминалите две години, така и през 2015-та, събитието ще включва и специална програма за децата с акцент върху алтернативно обучение чрез творчество.

 

ДОМА 2015: Нордика ще се проведе между 28-ми май и 20-ти юни на различни локации в София и Пловдив. Програмата тук: http://domaartfest.com/program

За актуална информация можете да следите Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/DomaArtFestival и www.domaartfest.com.

 

ДОМА 2015: Нордика се осъществява с финансовата подкрепа на Северния културен фонд, Шведски културен фонд IASPIS, Министерство на културата на Република България, НФ „Култура“, Програма „Култура“ на Столичната община, Фондация CREDO BONUM, Посолствата на Кралство Дания, Република Исландия, Кралство Норвегия, Република Финландия, Кралство Швеция в София, както и с подкрепата на Културен център и катедра „Германистика и Скандинавистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, КИА Моторс България и др. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Почетния консул на Исландия в София.


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие