Албума в Google+

Интервю с балканските нинджи “BaildSA”

15.10.2014, репортер: Валeнтина Минчева

Балканските нинджи се завръщат за четвърти пореден път в България за своя концерт на 16-ти ноември в “Maze” (Шопландия) и на 17-ти в “Библиотека” (Майна Таун). Специалното участие от наша страна ще бъде на любимата ни зелена реге банда – „Мерудия”. Явно южните ни съседи са ненаситни, точно като нас българите, за това с нов пънкарски дух се завръщат на сцената, а тяхната публика вече е станала многобройна след последните им взривяващи участия тук.
Кои са те, какъв е техният стил и какво да очакваме от гръцките им осанки в следващите два концерта? Ще разберете сами от интервюто с тях.Здравейте, момчета, вие сте доста атрактивна гръцка банда с балканско звучене. Искаме да разберем как започна всичко при вас, как сформирахте групата?
Групата BAiLdSa е основана в Солун, Гърция, която съчетава балкански звуци и джипси мелодии с пост пънк естетика. Първоначалната идея дойде през 2007 г. от нас – Танос и Янис Гутанос, които сформирахме бандата и година по-късно започнаха и първите ни участия по концерти. Благодарение на енергичния ни дух, ние бързо успяхме да се появим яростно на фестивали, в музикални зали, барове и улици. Във вече съществуващата балканско-джипси основа, стилът на групата ни постепенно добавя нови елементи като ска, реге, рап, инди, пост-пънк. В резултат от което е и настоящият ни състав от: Танос Гутанос ( китара), Янис Гутанос (барабани), Димитрис Хавлидис (тромпет), Пасхалис Карвонарис (тромпет), Янис Йоанидис (бас), Янис Валмвакс (акордеон), Крисос Киорсис (звуков инженер). Първото ни CD – "САЩ на Балканите" е издаден през октомври 2011 година. До момента сме имали участия в Гърция, Турция, Македония, България, Албания и сме имали удоволствието да свирим на една сцена с “Kultur Shock” и “Manu Chao”. Наскоро пуснахме и вторият си албум „zVaRnA“.


Защо избрахте точно това име на групата ви – BaildSA? Какво означава всъщност?
Наименованието идва от турската дума „bayılmak”, която означава „да припаднеш”, и е широко разпространена по балканските села , също така има и подобно значение на „писна ми”. Харесахме идеята, защото името на групата може да бъде разбрано от всички балканци.


Идвате за четвърти път в България, за да представите балканския си дух на сцената. Накефихте ли се на предишните си посещения, последното ви такова беше лятото, нали така?
Да, това наистина е четвъртото ни посещение в България. Първият ни концерт беше ноември 2013 г. в 8 главни български града, след това направихме пролетно турне през 2014 г. в 4 града, а накрая – лятото, присъствахме на два големи фестивала – „Voinegovtsi Wrong Fest” и „Nessebar Fest”.


Защо решихте да се върнете в България за пореден пънкарски концерт?
Благодарение на всеотдайните български фенове, и специално, заради поканата и на самия организатор на тези събития – Флориан Демирев от „Shangri Live”, както и Николай Мареков от „Wrong Fest”. Тъкмо излезе вторият ни албум “zVaRnA” и сега правим трипче – турне.


Как определяте българите като цяло, по-разкрепостени ли са?
Българската публика е наистина разкрепостена (в добрия смисъл). Който е слушал нашата музика или ни е гледал на живо, вече е намерил многократно сходното ни балканско звучене, бладогарение на балкаските ритми и пънкарската-рокаджийска енергия.


Можем ли да ви наричаме „Балканските нинджи”?
Да, разбира се! Балканските ниджи! Ще отвърнем на удара! Резистенция!


Как може да опишете чувството на „вайба” от шоуто на живо?
Ние живеем за този момент. Това е най-забавната част от нашата работа, споделяме това, което сме направили в студиото за хората извън него, пеем и танцуваме. „That’s the vibe baby !”


Трудно ли е да бъдеш гръцки изпълнител и да правиш готина алтернативна музика в днешно време ?
Определено е трудно. Това е трудната част, за това се изсиква много работа и търпение, така нещата стават по-бавно, и не е лесно да преминеш през тях. Имахме възможности да вземем много пари като подкрепяме „мейнстрийм артистите”, но ние им отказахме. Отрекохме системата на звездната сцена и бързата слава, защото мейнстриймът няма да просъществува за дълго. Всичко е временно, но после изчезваш. Това не е пътят, по който искаме да вървим. Спечелихме нашите фенове, един по един на всеки един от нашите лайфове.


Тук в България обичаме да слушаме пънк. Мислите ли, че пънкът все още не  е загинал?

„Punk is not dead for sure!” Това е един елемент, който можеш да разпознаеш веднага. Пост пънкът означава, че пънкът съществува. Ясно е, че се е променял много с времето и точно тук се крие разковничето на еволюцията на музиката. Можем да имитираме „old school” звученето на пънка, но също така можем и да се вдъхновим от него, както и да продължим напред с едни пост пънкарски мелодии.


Интересно ни е да разберем, как вашата банда успява да миксира балканските ритми с пънка? Мислили ли сте някога да промените стила на вашите песни?
Това е заинтригуващата част на това, което всъщност се опитваме да правим – да комбинираме балкански мелодии в други стилове. Също така се кефим на реге и дъб. Най-яката част на нашето шоу е базирана на регето, за това го наричаме „dirty reggae”. Оттам преминаваме към ска, последвана от експлозията на ПЪНКА! Но освен това, може да чуете и нотки на „stoner” и „indie”, както и пост психаделични моменти. Промяната на музиката е нормалната еволюция на бандата. Нашата идея е да сменяме стиловете според настроението и флоула по време на самия концерт. „Ekstra db musical fusion, always flavored by balkan-gypsy spices !”


Какво можем да очакваме от вашия концерт на 16-ти октомври в “Maze club” (София), както и на 17-ти в „Библиотека” (Пловдив)?
Очаквайте един наистина експлозивен сет заедно с българската реге банда „Мерудия” и нашия “Balkan Mash DJ”! 


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие