Албума в Google+

Един слънчев ден Ъналният Диспут сам се пръкна, пропълзя от засъхналата кора на авангарда.

Интервю с Владо (Ънален Диспут)

На 27.10.2015
27.10.2015, Валентина Минчева
Източник: Koncerti.bg

 

  Привет, друзя!

 

  Представяме ви нашето пънкарско интервю с Владо от група "Ънален Диспут" по повод излизането на бял свят на първия им самостоятелен албум (без заглавие, музикантите са над тези неща) :

 

  Защо избрахте именно това име на групата ви : ЪНАЛЕН ДИСПУТ, има ли нещо общо с анатомията на човешкото тяло или по-скоро е опит за авангардност и отдалечааване от "мейнстрийма"?


  Здрасти, името си дойде съвсем само! Изплува от плътния кафяв фон, който ни се прожектира отвсякъде, като се започне от препълнените канали по улиците и се стигне до големите глави, снимани в близък кадър, с лица с пори като черни дупки и с усти стигащи до задниците... иначе, честно казано, един слънчев ден Ъналния Диспут сам се пръкна, пропълзя от засъхналата кора на авангарда.

 

  Стилът, който свирите най-вече знаем, че е пънкарийка, има ли някакво смесване на музикални жанрове?


  В началото свирехме клош пънк, което си беше супер мизерия. Концепцията ни беше следната: записвахме два часа репете, аз имах нахвърляни текстове. Първият час се измисляха песните, а вторият ги записвахме. Имаме сигурно към 40-50 парчета под различни имена (1 април, Свръхчудовище, Войни на етила, Куйрук, РНСВК), но после се променихме, пораснахме и последните няколко години сме замязали на динозаври. Свирим си. Не знам и аз какво точно - ПЪНК, но с по-тежък звук, не от онзи „ля-ля-лю“. Всеки измежду членовете на бандата слуша хиляди различни неща и, като че ли, мешаме всичко на едно място. Те песните сами си стават и е хубаво когато организираш концерт да видиш как хората си разбиват носовете от кеф...


  От колко човека се състои вашата банда и на какво свирят съответно те, избройте ги?


  От няколко години сме си в постоянен състав, което е мега-супер якото, защото е адски шибано да свириш, примерно, 2-3 години с някой и той да се чупи. И хайде пак всичко отначало. Сега сме с Шентов, който реже на китари, Петко дето не се чува трамвая от барабаните му, Калето си разцепва на бас и аз- Владо, гледам да ги надвиквам ако мога, но е доста трудно.


  Какво интересно можете да ни разкажете около сформирането на "Ънален диспут?"

 

  По принцип то не може да се нарече сформиране, защото се познаваме от много отдавна, отраснали сме в едни среди, имаме множество общи спомени и сме добри приятели, споделящи общи интереси и възгледи. Естествено, понякога се караме и спорим жестоко, но то така се получават истинските неща. Иначе под името "Ънален Диспут" съществуваме от 2005 г., даже имаме албум на касетка с тираж от една бройка.  А по- късно, някъде около 2010 година, с Калето се занесохме на един концерт във Влайкова, там свириха някакви групи и изведнъж, ненадейно, на сцената се изтъпанчиха "Глас Народен". Когато ги видяхме се въодушевихме страшно. Не всеки ден виждаш Пепи Дървото от "Аве Мария" на живо,  ха-ха-ха. Тогава се запознахме с Петко, който забиваше на барабани. Той ни покани да посвирим в неговата репетеционна „Бездната“, намираща се в бившия "Винзавод" срещу зоопарка, и ето на, гледайте кво станА...


  Скоро излезе вашият първи (ако не се лъжа) албум, ще заинтригувате ли музикалният „ъндърграунд” пазар с него?

 

   Еми той излезе! Честито на всички! Аз лично съм много доволен, защото си го направихме с наши средства, записахме го в непрофесионално студио със страшен професионалист - Павка, продуценте, мерси копеле! И се надявам да се радвате на същия този албум, все пак има текстове и снимки на разни хора, летящи над публиката... Аз това го чакам от 15 години вече, и се радвам че ще оставим нещо в историята. Ами да, така например след 3000 години, може някоя друга култура, наследяваща нашата собствена, да открие диск на Диспута и да го изучава години наред, представи си!


  Откъде можем да се сдобим с албумът?

 

  Емиии моите бройки ги няма вече, добре че си запазих един диск за мен, иначе Калето има, Петко също, има и в дистрото на Жицата. Ограничени са ни възможностите, все пак 100 бройки за милионните ни фенове, но има още, така че ако някой желае да се свърже с нас.


  Последно ви чухме да свирите на феста „Massive Wasted Fest 2015" в "Грайд Хаус" на 17-ти октомври заедно с Група X, Krokodenixtix, Brond, Piranha, Brothers is Blood и други маниаци. Как мина, имаше ли много почитатели на пънка, грайнда и хард музичката?


  Тва е четвъртото поредно издание на феста и разбира се, всеки път е размазващо, а според мен концертите се получават, защото грайнда е идеално място за подобни велики събития. Има си двор, скейт рампа-сцена, гори, тъмни храсти, в които може винаги да се скриеш от всичко и от всеки. Дори от Сламата.

 

  Mислили сте да участвате на по-голяма сцена извън България?

 

  Ако ни поканят, защо не! Надявам се да ни се случи някой път, бих се изкефил да се изкъртим по балканските страни. Иначе на запад ми е скучно. Там са зверски пренаситени и изобщо са се зомбирали и роботизирали!


  Откровено да ни кажете своето мнение за българската пънк музиката в момента?


  Съвсем откровено искам да заявя, че си имаме истинска пънк сцена! Има супер яки млади и стари банди, пълно е със симпатични млади хора и си мисля, че нещата вървят, като че ли на добре. Сами виждате, че всяка седмица има по няколко концерти, не е както преди, в края на 90-те - с два концерта в годината. Самият аз се интересувам от музика и непрекъснато навестявам по някой концерт. Иска ми се групите, които гледам, да имат свой собствен стил, да предават послания. Според мен това е адски важно, сами виждате че сме заляти от предостатъчно лайна. Пуснете си едно БГ радио, например, и се заслушайте  какво ще навлезе в ушите Ви. Аз понякога си пускам, ей така да се възмутА и огорчА. Има доста страшнички неща, препоръчвам на всеки да чуе песента на Славин Славчев - "Лош съм за теб"!


  Кога ще имаме възможност скоро да влезем в пого на ваше „ънално” представление?


Еми засега няма да се юркаме с организацията на концерти. Иска ни се да направим няколко нови парчета, които обещаваме да бъдат по-тежки, по-мрачни и много по- ужасни, ха-ха-ха. Иначе идва зима, със сигурност ще се появяваме на концерти! Сега! Внимание! Ако на някой много, ама много му долипсваме, може преспокойно да си пусне диска, да се гмурне... в музиката и да си направи едно пого с нищо неподозиращите стени някъде. Чао от мен и поздрави на наще хора!

 

До нови Ой срещи!


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие