Албума в Google+

Посрещнахме SunSay и чухме гласа на слънцето

14.11.2014, репортер: Ваня Бенелинова, фотограф: Диана Йорданова

Отдавна го чакахме, защото без неговия глас не минава купон, а скоро ще станат 15 години, откакто слушаме Андрей Запорожец: в 5-nizza, в Lюк и в последния му проект SunSay.


Пътуващото слънчево момче най-накрая дойде в България (да, момче, кой би повярвал, че е на 35 г. ). Неслучайно Запорожец мечтае да обиколи света и после да изпее по нещо за всичко и всички... Част от новия, пети албум на SunSay, озаглавен накратко "V", е записан  на остров Бали, със средства, събрани чрез crowdfunding. Cool.

 

Вълнувахме се като морето, за което Sun пее, при новината за концертите в Terminal 1. Щастието е щастие, когато е споделено, и SunSay ни показаха как се постига това. Първият им концерт в сряда ни стопли като слънце, посред зима и посред нощ, а усмивките от споделеното ще останат за няколко дни по лицата ни, и задълго в спомените.

 

"Слънцето изгря" с Yoko, Zafayah и Sensei в чуден Acoustic Live Band формат ( + Стефан Цеков на барабани, басиста Светослав Неделчев - Козмо и Ясен Обретенов - Яшата - на синтезатор). Чудесно начало на вечерта с нежния глас на Yoko, искрените позитивни послания и появята на Feel. “Слънце мое” накрая прозвуча като “Солнце мое”, за да приветства на сцената украино - руската фънк / реге / фюжън група.

 

Ну давай по русски” - няма смисъл от английски приветствия - и щастието започна с “ Я не той”. SunSay се появиха в намален, но ударен състав: Sun (вокали), Сергей Клевенский (духови инструменти), Роман Кучеренко ( китара) и Антонина Бадулина (беквокали).

 

Всички музиканти бяха повече от колоритни. Sun зарежда с всичко, което показва: с широката си усмивка, топлия тембър, симпатична скромност, всичко е естествено, без грим и гримаси. Сергей Клевенский ни изуми с импровизациите си с различни духови инструменти, които беше подредил в...пътната си чанта, ей-така, на сцената. Роман Кучеренко пък се появи бос на килима на Terminal 1, в бяла премяна с шевици, съвсем в негов стил. Нежните женски беквокали съвсем допринесоха за атмосферата, както знаем и от Lюк, гласът на Запорожец звучи прекрасно в дамска компания.

 

Благодари”, “Легко”, “Мама”, “Чудеса”, “Будь слабей меня”...чухме парчета от различните албуми на проекта...и разбира се Wind Song, може би най-популярното им парче. Публиката знаеше текстовете на повечето припеви и мощно се включваше, повтаряйки това, което Sun й задава. Много топло посрещане и еуфория...е, нямаше много място за танци, но пък и музиката на SunSay се приема директно не толкова от крайниците, колкото от сърцето (за да не казвам от душата,че словосъчетанието “музика за душата” в България вече е натоварено с негативен смисъл)...

 

Разбира се, всички очаквахме да чуем и прекрасните хитове на 5-nizza, които бяха приготвени за накрая. На “Стрела” с няколко посочвания : ” Это ты, просто ты” от страна на шармантния вокал няколко дами най-отпред бяха пред инфаркт. Обяснимо, имаше доста женско присъствие в публиката...

 

Раздялата с бандата беше трудна и не се получи от първия път – след дъъълго “Още, още!” чухме в бонус любими парчета на 5-nizza - “Солдат” и “Нева". Е, не успяхме да попеем на живо с тях “Ямайка”, но пък после Selector Lazy Face не пропусна да ни я пусне за компенсация, заедно с Уикеда, DRS, Tryo и още куп супер подходящи парчета.

 

Навън, сред доволните хора пред входа, срещнах момиче, което си е продало леглото, за да дойде от Дания до тук за концерта на SunSay...Уникални усещания, думите са малко и малки, защото са междуметия. Абсолютно Уау и голямо Браво за всички замесени!

 


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие