Реге-фънк-джаз настроение с група Rebelites на Vola Open Air 2015

24-ти и 25-ти юли @ връх Околчица

15.06.2015,
Източник: Организаторите

Реге, фънк, дъб, джаз, фюжън... и Балкана. Какво по-хубаво за един уикенд извън града в разгара на лятото!
Vola Open Air се завръща тази година, за да ни предложи 2 дни - на 24-ти и 25-ти юли, на хубава музика, чист въздух, природосъобразни активности и весела компания. Фестивалът се провежда на връх Околчица във Врачанския Балкан, само на 100-тина км от столицата.

Сред музикалната програма тази година е и българската реге банда Rebelites, които след пускането на 2 нови видео клипа за последния месец и половина, са пред изкарването и на новия си албум, който се очаква да излезе през първата половина на 2015 г.

 

Група Rebelites се ражда в началото на 2011 г. като проект на двама дългогодишни приятели и колеги - Цветан Чобанов (пиано) и Александър Георгиев (китара), които са и двама от основателите на първата българска реге група - Root Souljah. В желанието да продължат да развиват в нови посоки музикалните си концепции те създават групата – Rebelites. Постепенно към групата се присъединяват и други техни колеги и приятели, с които са работили през годините в различни формации и проекти - Александър Даниел (барабани), Димитър Бакърджиев (саксофон), Петър Щерев (тромбон), Радослав Златарев (бас китара). За оригиналното звучене на групата много голям принос имат двамата вокалисти - Михаил Люлев и Bisrat Mojo, който е етиопец.


В музикално отношение първоначално групата залага на своеобразна смесица от традиционно реге звучене и дъб импровизации, след присъединяването на Bisrat Mojo към този микс се добавя и силен афробийт елемент. През следващите години групата експериментира в доста широки музикални граници, като в някои парчета има фънк и джаз влияние, а други, като „Slow Fire“ съвместен проект на Rebelites и една от най-успешните български изпълнителки Рут Колева са откровен соул. През 2012 година групата участва на един от най-успешните фестивали в България „Elevation Music Festival“, наред с изпълнители като Erykah Badu, FATBOY SLIM, KOSHEEN, Nneka, Cypress Hill, Sean Paul и др. 2013 година се явява преломна за групата – след продължително отсъствие от музикалната сцена, в края на есента Rebelites се завръщат с една избистрена и напълно нова на музикална концепция.

 

2014 година носи на Rebelites и първото значимо международно признание – участие на провелия се в Прага полуфинал на международния „Rototom Reggae Contest Europe“ , до който групата достига след селекция от професионално жури в съревнование с още 30 групи от Балканите и Източна Европа. През лятото на същата година Rebelites са специално поканени да вземат участие и в най-значимите фестивали в България – през юни на фестивала за алтернативен рок, метал, ска, пънк и реге - „The Wrong Fest“ - Войнеговци, и през август на новосъздадения, но с големи амбиции и успех „SeaGarden Festival“ в Бургас, на който делят сцена с DJ Vadim и Yarah Bravo, които не се нуждаят от представяне, както и с редица имена от българската сцена, сред които Рут Колева с нейния лайв бенд, Бичето, Васил Пармаков и Димитър Карамфилов, група Ревю.


Паралелно с активната си концертна дейност музикантите от Rebelites активно работят по подготовката на първия си албум, чието излизане предстои през първата половина на 2015 година, както и по съпътстващите го видеоклипове. Групата е в процес на планиране на европейско турне във връзка с промотирането на албума.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ще можем да се потопим в свежото звучене и летните емоции на група Rebelites на фестивалa Vola Open Air, който тази година ще се проведе на 24-ти и 25-ти юли на връх Околчица в ПП Врачански Балкан.

 

За повече информация следете събитието на:

https://www.facebook.com/events/1574548292795997/

http://volaopenair.com/

 

Грабвайте раниците и ви очакваме в Балкана! :)


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие