Албума в Google+

Петър Георгиев : В Harlem Jazz са любимите ми български джаз музиканти

19.10.2015, репортер: Ваня Бенелинова ; снимка: Адриана Янкулова

 

HARLEM JAZZ е  българска поредица от концерти, която пресъздава музиката и атмосферата на джаз сцената в Харлем, Ню Йорк, от 60-те години на миналия век. В проекта участват утвърдени имена от нашата джаз сцена : Росен Захариев-Роко - флюгелхорн, Петър Георгиев - китара, Димитър Карамфилов - контрабас, Атанас Попов - барабани. Петър Георгиев ни разказва повече по темата, малко преди да посрещнем Harlem Jazz на сцената на Sofia Fusion Fest 2015


 

Живял си в Ню Йорк, където си завършил „Джаз китара”. Кога се появи интерсът ти към джаза и какво е да се учиш от най-добрите в меката на джаза?

 

Запалих се по джаз музиката преди около десет години. По това време вече свирех на китара, но бях ориентиран към рок и блус стиловете, както и към електронна музика - drum and bass. Един мой приятел, DJ Exo от HMSU, ми даде няколко диска с бразилска боса нова и по-грууви джаз парчета и така започна всичко.

 

Кога последно си ходил в Харлем и кой е най-скъпият ти спомен от посещението на този квартал? Продължава ли да се развива клубната джаз сцена там, както през златната ера на джаза?

 

За последно бях там през лятото на 2011г., а най-скъп спомен май нямам. По-скоро е една различна атмосфера и обстановка, звуци на музика и мирис на храна. Много ме вдъхновяваха концертите всяка сряда в бар Lenox Lounge. Там соул-джаз и блус-джаз свиреха трио : китара, хамънд орган и барабани, а почти винаги се присъединяваше и саксофонистът Lou Donaldson! Неверотно е да слушаш такива музиканти на метър от тях, а накрая имаше и джем сешън :)

 

Определено си успял да пренесеш заряда на Ню Йорк към България. Harlem Jazz е нов проект у нас и за малкото време, откакто съществува, набира голяма популярност. Има хора, обаче, които не знаят какво точно е това. С какво е по-различен “harlem jazz”-ът от останалия джаз, какво е характерно за него?

 

В този проект свирим най-вече парчета от стила boogalooo. Той е характерен с грууви ритмите (идващи от смесването на суинг и латино перкустии) и много мелодични импровизации върху блус формата. Общо взето това е "парти-джаз", както го наричаме ние на майтап :)

 

А за по-запознатите, нека кажем - парчета на кои изпълнители правите?

 

Освен няколкото авторски парчета (едно от които ще свирим за първи път на сцена в петък!), свирим музика на Lou Donaldson, Grant Green, Lee Morgan, Hank Mobley.

 

Ти си сред успешните български джаз музиканти и свириш в различни формации. С кои музиканти се радваш, че си свирил (свириш) и с кого би искал да излезеш на сцена някой ден?

 

Радвам се, че мога да водя банда като Harlem Jazz, защото в нея са най-любимите ми български джаз музиканти - Росен Захариев - Роко (тромпет), Димитър Карамфилов (контрабас) и Атанас Попов (барабани). Не само искам, но и направо нямам търпение да изляза с тях в петък на сцената на Микстейп 5.

 

 

 Развива ли се  джаз сцената в България, има ли нови таланти и публика за изпълненията им?

 

Да, за радост има голямо раздвижване в последните години. Едно много сериозно количество млади музиканти се запалват по джаз музиката и това е страхотно!

 

Къде най-често можем да те чуем на живо в София? Кое ти е любимото място за лайвове?

 

Постоянно свиря на нови и различни места, затова е най-добре да следите сайта ми - www.PeterGeorgiev.com, където обявявам всички събития с мое участие. А най-любимите ми сцени са Чайната, Студио 5 и Арт Хостел.

 

Какво мислиш за fusion жанра и по-специално за fusion jazz-a? Ти, самият, понякога използваш лууп машини, с които китарата звучи по различен начин.

 

Смесването на различни стилове и черпенето на вдъхновение от различни сфери може единствено да облагороди музиката на един човек, така че съм абсолютно за това. А проектът ми The loop engineers е нещо ново за мен - в него използвам лууп машина, с която пускам бийтове, бас линии и свиря различни стилове върху тази подложка - реге, drum and bass, chill out, ambient.

 

Как би довършил изречението – Китарата ми е ...?

 

Китарата ми е ...до мен.

 

На 23 октомври ще слушаме на живо Harlem Jazz на сцената на SOFIA FUSION FEST. Какво би казал на публиката преди това?

 

Бих им казал да си купят билет предварително, за да не изпуснат този як двудневен купон и да се заредят с много добро настроение, което с наша помощ ще се превърне във fusion експлозия...

 

 


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие