Албума в Google+

Интервю с ILLBiLLY HiTEC & Longfingah

03.11.2014, Валентина Минчева

Здравейте пичове, вие сте много готина берлинска банда, която нямаме търпение да чуем на живо на 6-ти ноември в „Микстейп 5”. Ще се съберем много маняци, за да направим як реге купон с вас.

 

Сега сме любопитни да разберем някои неща за вас и вашата алтернативна музика.

Благодаря

 

Кога се сформирахте като група, колко човека бяхте в началото?

-  ILLBiLLY HiTEC се сформира през 2008 г. от трима души.  Нещата се промениха в рамките на следващите години поради соло проекти, и т.н.  Заради това, проектите ни започнаха да стават един отворен колектив с  червена  линия, поставена от основателите на групата.

 

  За хората, които не са запознати толкова с инструментите, на които свирите, можете ли да им споделите, всеки един от вас на какъв музикален инструмент  се е посветил на сцената?

 -    Предимно правим шоу с бандата. За нас това означава:  барабани на живо, оператор – човекът, който работи с компютър и прави  „live dubbings” и Tribuman & Longfingah на микрофона. Tribu също така свири и на тромпет. Някои хора може би го познават от доволното количество реге записи, в които участва.

   Аз и Longfingah се събрахме, за да представим едно шоу от звукова система с най-силните ни продукции, с много нови и нереализирани неща, както и част от нашите соло проекти и колаборации с други артисти като Mungos HiFi, Dubmatix or Zion Train.

 

    Вие смесвате реге, дъб, хип-хоп с електронни бийтове, как успявате да  преобразите толкова стилове, така че накрая да се получи толкова свежо, има  ли специални техники за постигането на този резултат?

-   Не, няма  тайни... Ние никога не следваме чужда идея, както и не правим песен, само защото хората ще й се изкефят.  Аз мисля, че нашето звучене наподобява олдскул школата, но можем да кажем, че това отново си е свежо и ново!

 

   Имате клипове с доста различни Мс-та, това част от музикалната ви игра ли е? 

-  Да, поради промените в проектите още от самото начало, ние открихме, че музикалният обмен е много обогатяваш. Били сме на турнета с различни хора, участващи в крюто, но същото така и с Мс-та като  Brother Culture, Lengualerta, Zhi MC or Dactah Chando. Идеята е, не само да натрупваме много „експириънс”, но също така и да дава нов привкус, който запазва музиката ни атрактивна за по-дълго време.

 

   Бихте ли се пробвали да смените рязко стила – примерно нещо по-хардкр – рок, пънк, ска?

- Принципно няма никакви ограничения. Регето  е много силна музика, която може да се комбинира с различни стилове, без да изгуби своя „вайб” и вкус. Нека да видим какво би могло да излезе.

 

   Вълнувате ли се от факта, че след няколко дни ще попаднете в различна страна и то балканска, с интересни хора, които ви се радват много?

- Най-любимото ни нещо е да пътуваме и да откриваме нови прекрасни места. Така че, всяко едно изживяване в Източна Европа, е било чудесно. Имаме намерение за напред да изкарваме доста време в България.

 

 Имало ли е някакъв по-сериозен провал на сцената с вас до сега?

-  Разбира се, но не е било нещо сериозно. Наред с техническите гафовете е имало и дни, в които пристигаш някъде, след дълго изморително пътуване като тотално подценяваш  силата на местния дух.

 

   Ако ви предложат, бихте ли си партнирали с някой български реге изпълнител?  С кой?

-  Да, плануваме нова колаборация със Zafayah & Kappa Irie от България, с които ще направим видео на следващия ден след концерта на 6-ти ноември в Микстейп 5! Поставили сме ги в нашата „риддим” селекция от изток до запад, наред с много други артисти, които сме срещали по пътя между Мексико (градът) и Ню Делхи. Страхотни момчета, така че обмисляме да работим с тях отново!

 

  Благодарим ви за това интересно интервю, очакваме ви на 6-ти ноември в София, когато ще избухнем заедно! Поздрави от екипа на Koncerti.bg

  До  скоро, благодаря Алекс! (барабаниста)

 


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие