Албума в Google+

Веселата реалност в музикалния живот на сръбската банда "Несериозните песимисти"

На 08.03.2016
08.03.2016, Валентина Минчева
Източник: Koncerti.bg

   Ето го и самото весело-реалистично музикално интервю с пичагите от сръбската група - "Neozbiljni pesimisti" :

 

  Разкажете ни за началото на вашата банда – как започна всичко, кога и къде?

 

  Нашата банда „Несериозните песимисти” се сформира през 2001 г., но само на теория. 2000 г. беше годината на промените в нашата страна, така че някои от нас и близки приятели, се вдъхновихме от разочарованието, което почувствахме, защото промяната не беше тази, на която се надявахме. Имахме нужда да изразим глсасно своите мисли и емоции. Няколко години по-късно, най-накрая се събрахме и започнахме работа по нашите песни. През 2005 г. вече се състоя и първият ни концерт в нашия град – Сомбор.

 

  Откъде произлиза името на вашата група - "Несериозните песимисти"?

  

  Обмисляхме нашите текстове и музика, идеята беше музиката да е радостна, но текстовете да не са, откакто основната тема е ситуацията в нашата страна – Сърбия, която не е никак розова. Така името на групата ни – „Несериозните песимисти”, означава всъщност, че ние сме весели, но и реалисти в същото време. В крайна сметка се наричаме ОПТИМИСТИ.

 

  Във вашата официална фейсбук фен страница  - https://www.facebook.com/neozbiljnipesimisti/?fref=ts сте написали, че стилът, който свирите е AntiGobal Ethno Punk. Защо се казва така?

 

  Това е най-често срещаният въпрос, на който обикновено отговаряме - АНТИГЛОБАЛНА е идеята в нашите песни и ЕТНО е цветът на нашата музика, защото използваме традиционни инструменти – акордеон, виола и... ПЪНК – енергията на концертите ни, също и отношението, което имаме към света.

 

  Какво ви вдъхновява най-много?

 

  Главното вдъхновение е около нас – социални и политически теми, но най-вече човешката глупост и арогантност. Това е акцентът в нашите текстове. Влагаме голяма част от енергията ни именно в тези неща.

 

  Как се забавляват сърбите на вашите концерти?

 

  Концертите на живо са най-готината част от нашата работа и енергията, която поучаваме от нашите фенове е невероятна. Хората, които идват да ни чуят за първи път, след това винаги се връщат. Проблемът е в медията ни - радио и телевизии, която не отразява подобен тип музика, така че представленията на живо са единственото място, където ние можем да се радваме на споделянето на едни и същи идеи с нашите фенове.

  

  Какъв стил музиката слушате вие, като изключим този на бандата ви?

 

  В нашата банда всички слушаме разнообразна музика – пънк, блус, рок, реге - Боб Марли, Кинг Кримсън, Айрън Мейдън, Мано Чао, ББ Кинг. Аз харесвам пънк бандите от бивша Югославия.

 

  Чували ли сте за някои български традиционни музикални инструменти? Кои?

 

  Запознат съм с някои български инструменти и традиционна музика – слушам Теодосии Спасов Трио. И в двете култури има гайда и тамбура, а само вие имате кавал и тъпан.

 

  Предполагаме, че за първи път ще посетите  България. На 19.03. ви предстои концерт заедно с българската ска-кор банда Toy Letters в клуб Live&Loud. Развълнували ли сте?

  

  Наистина много се вълнуваме. Мисля, че нашият произход и и манталитет са много сходни и, че енергията ще бъде на високо ниво. Искрено се надявам да сме добре дошли в България и за в бъдеще!

 

  Споделете нещо интересно относно музиката в Сърбия!

 

  Музиката в Сърбия е в кризисно състояние. Турбо фолка с най-ниско качество е навсякъде по нашите медии, така че няма място за рок'ен'рол или каквато и да било друга музика.Надяваме се това да се промени скоро.

 

  Слушахме вашата забавна песен "Srbija I ja", написана от Гогол Бордело, интересно ни е да чуем нейната история!

 

  Свързахме се с Гогол Бордело, защото всички сме верни фенове на автентичната музика и ги помолихме, дали може да направим нова версия на тяхната песен. Те бяха много мили, като ни дадоха тяхното одобрение, при условие, че ще сложим пояснение за това, че всъщност оригинала е техен.

 

 Aко искате да чуете на живо войводинските селяци с оптимистични възгледи за социално-културното ни битие, както и ска-кор фънк маниаците от Toy Letters, заповядайте в клуб Live&Loud от 19:30 ч. на 19-ти март.

 

 

 

 

 

 

 


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие