Албума в Google+

Образователно интервю с формация "Кайнак" за магията на родопската гайда

Интервю с Цветелин Андреев

16.03.2016, Валентина Минчева; Фотограф - Стефан Ганчев
Източник: Koncerti.bg

   

  Здравейте, балканджии!

 

  Днес имаме удоволствието да ви запознаем с едни много талантливи момчета, чиято магията е в свиренето на родопска каба гайда! Формация "Кайнак" имат за цел да популяризират родопската каба гайда, както тук в България, така и в чужбина! 

 

  Представаме ви и самото образователно интервю, което направихме  с Цветелин Андреев - ръководител и гайдаджия:

 

  Разкажете ни малко относно историята на създаването на гайдарската ви

формация – „Кайнак” , а откъде всъщност произлиза името й?

 

  Началото на състава бележи 2006 г. в читалище "Добри Чинтулов", когато се запознахме аз - Цецо и Янко  Марангозов, когато  бяхме начинаещи гайдари, и Костадин Герджиков и Христо Герджиков, които бяха по-напреднали. Бързо станахме приятели. След това към състава ни се присъединиха Петър Йорданов - Бъни от "Оратница" и и Дора Василева. После се преместихме в читалище "Н. Хайтов", където започнахме да развиваме образователна дейност. Казвахме се "Гайдуница" (една от частите на гайдата). След това се прекръстихме на "Кайнак" (“кайнак” има международно звучене). “Кайнак” идва от турски и означава извор. В Родопите понякога се използва израза “това му е кайнакът”, когато гайдаджията свири майсторски, специални и характерни за него мелодии.
Съставът има за цел да популяризира родопската гайда сред деца и възрастни в България, както и в чужбина, поддържайки образователната ни дейност.

 

  Защо избрахте да свирите именно на родопска каба гайда, а не на някакъв друг народен музикален инструмент?


  За нас гайдата е специален инструмент, защото е успяла да запази автентичния си вид от, може би, хилядолетия насам. Това според нас е част от магията й - тя успява да донесе до наши дни звучене от незапомнени времена. Звучене, което всички ние познаваме дълбоко в душата си и кара всеки да настръхне. Тя ни свързва с хората, както и ни отваря нови пътища.

 

  Участвали сте в международна гайдарска конференция в Глазгоу. Кой ви покани и как успяхте да вземете участие на такова голямо събитие?

 

  През съпътстващия ни проект kabagaida.com направихме контакт с английските ни колеги. Разбрахме за конференцията и предложихме да участваме. Поканиха ни за концерта на откриването, за да изнесем презентация. Справихме се отлично, съпроводени с бурни овации и много въпроси и интерес към нас и инструментите ни.

 

  В кои европейски държави сте изнасяли концерт пред голяма публика? Как ви е възприемала тя?

 

  Гайдарската конференция в Глазгоу е първото ни голямо събитие. Веднага след нея направихме концерт в Единбург и няколко участия  в Лондон. Индивидуални участия сме имали в Бразилия, Германия, Чехия. Винаги сме били посрещани с интерес и изпращани с благодарност и аплодисменти.

 

  Днес присъствахме на вашия гайдарски образователен концерт! Каква е неговата цел всъщност?

 

  Целта на образователния концерт е да съчетае приятното с полезното. Няма публика и изпълнители, а група хора, които взаимно се учат и си помагат. Съчетаваме изпълнения на автентичен родопски фолклор с уроци по родопски хора - право, сворнато, ръченица. Пеем заедно родопски песни, разказваме за устройството на гайдата и даваме възможност на всички присъстващи да пробват да изсвирят проста мелодия. Сърдечно благодарим на екипа на RockSchool за предоставената от тях възможност да направим подобно събитие, както и за подкрепата. Това е знак, че се движим в правилната посока.

 

  Имаше ли доста хора, които бяха заинтригувани от свиренето на родопска каба гайда?

 

  Всички присъстващи бяха силно заинтересовани. Самият формат на концерта не предполага присъствието на много хора, тъй като няма да имаме възможност да обърнем достатъчно внимание и време на всеки.

 

  Прочетохме, че имате платформа за онлайн обучение. Може ли да ни споделите нещо относо този проект. Развива ли се успешно?

 

  Платформата за онлайн обучения по каба гайда - kabagaida.com е предимно насочена за хора, живеещи в чужбина. Всъщност има голям интерес. В момента имаме около 10 ученика, както българи зад граница, така и чужденци, които се интересуват. Имаме видео уроци, нотирани песни и наръчник , които са за свободно ползване. Преподаваме  онлайн уроци по Skype или чрез Youtube. Проектът се развива добре. Предстоят нови учебни материали, нов сайт и кампания за набиране на средства, които да го подкрепят.

 

  Правите ли безплатни образователни концерти?

 

  Понякога участваме в изяви на наши колеги с работилници, където изнасяме образователната си програма. Често правим и занимания и образователни концерти за деца. Събираме се в читалище "Н.Хайтов", където всеки е добре дошъл да се запознаем, да научи повече за гайдата, дори и да пробва да свири с някоя от учебните ни, които предоставяме.

 

  Разбрахме, че близките месеци ще пътувате за САЩ, имате специална покана за участие на вашия музикален състав или нещо друго?

 

  С гайдарският ни състав “”Кайнак” имаме две официални покани за "World Music Festival Chicago" и „Richmond Folk Festival” за края на септември и началото на октомври месец 2016 г.. В момента започваме подготовка. Вероятно ще изнесем и семинари в университети, ще посетим българските училища наблизо, за да направим занимания за най-малките. Обмисляме да свирим специално за българските общности там и да вземем участия в местните етно/фюжън клубове.

 

  Какъв съвет бихте дали на изгряващите народни музиканти, които имат голямо желание да се научат да свирят на каба гайда?


  Като учители по родопска гайда ние следваме три принципа: "Всеки може да се научи да свири на гайда",  "Бъди постоянен" и "Бързай бавно"! Имаме изградена учебна система, която включва пет нива. Всяко ниво се минава с желание и постоянство в практиката. Средно ниво „гайдар” може да се постигне за няколко години. Аз свиря от 11-годишен и имам още много неща да науча.

 


Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие