ТЪНКА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ

Thin Red Line

София, Зона Б-5, ул. Партений Нишавски Уеб-сайт: www.facebook.com/trl.bar
Жанр Rock, Alternative, Jazz, Pop.
ТЪНКА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ
Пародията като метод за оцеляване
Пародията като метод за оцеляване

Един приятел, дето е голям фен на регето вика „Пък довечера ще свирят еди-къде-си Q-check”. Викам, „Бе,Саше, ти кога стана чалгар?”,” Нееее”, вика, „те са обратното на чалгата”.
Отидохме да видим „обратното на чалгата”и то на много специално за тях събитие- представяне на нов клип, заснет и сърежисиран от нашето огън момиче- Диди Йорданова. Да Ви кажа честно, тя закъсня, ама аз не й се сърдя, поседях си сама и гледах хората над ръба на прекрасната ми халба бира. Зазяпах се в публиката, приятни люде ми се сториха.
Странно, като чуе човек ъндърграунд банда и си представя как двама-трима незрели ентусиаста застават пред 10-членната си публика, съставена предимно от: 1. съученици, с които така и така си пият; 2. родителите на някой от музикантите (маме, ти си ми толкова талантлив, оправи си бретона да не ти влиза в очите) и 3. една- две умилени лели. Нищо подобно! Казвам Ви, имаше толкова много хора, които бяха там специално да слушат лайфа на Q-check , че аз , дето още не бях слушала бандата на живо се почувствах като тоя дето последен се смее на вица и то за да не го усетят, че не е го е стоплил.
Събитието беше в Тънката Червена Линия, някъде между Люлин и света.
На сцената излязоха едни чудни момчета, които ми е трудно да опиша, защото са доста цветна и весела група. Мисля си , че спокойно можем да ги наречем „мамини сладки”. Представям си ги тръгнали за някое море за някой къмпинг, щури колкото си искат. Представям си ги и на някой терминал- с по един малък куфар, отивайки да работят някъде другаде, където нещата не са толкова сиви. Те не са си се представили така и са останали. А толкова напомнят на онези, които се махнаха. Имаше едни тениски, на които пишеше „Angry , young and poor”. Ей за тия тениски си спомних като видях младежите на сцената.
Подредиха се там Лъчо, Орлин, Марин, Жоро и Роза и запяха парчета, които явно всички около мен знаят. Пак съм изпуснала значи. Пред сцената се оформя тълпа, която се сгъстява и започва да се бута напред. Все едно всеки момент ще стане някое пого, ей така се бута. Обаче си говорят приятелски, пък не се познават. Гледам ги как се държат, какво пият и как са облечени и знам защо са непознати и приятели. Защото са от една и съща страна на барикадата, затова. От другата страна са политиците, ЦекоМиневците, ТЕЦ-овете и цялата помия. Нашите са тук, пред и на сцената. Пеят напук, ухилени до ушите. Напомнят на Милена Славова дето й беше омръзнало да свети като крушка. Децата на протестите обаче не крещят. Те са от друго време, отдавна знаят, че няма на кого да разчитат. Братушките няма да дойдат, американците няма да дойдат, сами са. По- улегнали са, по- ведри, усмихват се тънко и бавно и гледат напред. Когато не протестират правят музика. Музика- протест. Обратното на чалгата. Стилът си определят като ска, поп, фънк и ... май всичко. А всъщност просто отвръщат на чалгата, която ни заобикаля с кривия й огледален образ. Интелигентен бунт. Също като онази жена, чиято снимка обиколи интернет, защото на един протест излезе пред редица полицаи с един червен шал и затанцува страшно красиво и напук. Така и нашите момчета и момиче изпяха хардрок парче за шопската салата, реге парче за „Сашко, ‘арабия Сашко”, а милата Роза с едни такива весели скок- подскок движения се радваше „аз съм пооооп- фооолк звездааа”. Смешно й беше и леко едно,че не е. И то си е за радост.
Иначе кичът ги дразни. Естествено,в знак на протест го подчертават.На микрофона се кипри едно шалче от ония с пришити парички по него. Няма баядерка без такова шалче из нощна София. Такива шалчета се купуват от магазините”за 1 лев” и вървят с Д-чашки сутиени, дето събират доста 20-левки.
Басистът и той- наше момче. Барнал се е с очила за 3-D кино, хавайски ярко-оранжев гирлянд и плетена на една кука шапка. Вълнена.
Вокалът не се е издокарал специално, ама пее всички песни с едни такива присвити очи, ехидна усмивка, като хората, помъдрели без време, кате че ли всичко му е ясно.
Представиха и клипа на Манагастар. Диди Йорданова, основната бойна единица на Koncerti.bg е сърежисьор, оператор и ентусиаст до корена на дивите си коси.Имат и подкрепата на друг един ъндърграунд бард- Сърмата Хари. Естествено, снимките са правени на битака и къде ли не, представят сивата мрачна БГ действителност по един доста жизнерадостен начин. Малко като тъжния смях на Чарли Чаплин. Напомня ни кое е правилно и кое не. Защото докато се шматкаме из мола на живота, забравяме за мангастарите и поп- фолка и си мислим, че всичко е наред. Почти.
Идете да ги чуете момчетата. Да, всичките си песни са ви ги подарили и можете да ги слушате и така, по „Тубата” и из социалните мрежи. Не са им удобни парчетата, медиите скоро няма да ги завъртят масово, няма и диск да издадат, който някой ще си купи. Ама вие идете и ги чуйте на живо. Важно е да си спомните, че сред блатата от кич и чалга някъде сме ние, готините. Елате ей така, да се видим и да пием по бира. И да се преброим- останалите.

Довечера сме на Cool End The Ghe и Таралежков
Довечера сме на Cool End The Ghe и Таралежков

Бранимир а.к.а. bggz , Сърмата Хари и Митко Таралежков за първи път ще излязат на една сцена довечера: 

Cool End the Ghe + Таралежков @ Thin Red Line

 

По този повод ви срещаме  с bggz, който ще ни разкаже някои подробности за проекта и  за себе си. Познаваме го най-отдавна като фронтмен на реге/ фънк бандата BGz. Изявява се и самостоятелно- свири на китара, изпълнява авторски текстове и звуци. Виждали сме го на сцена с Митко Таралежков.  Напоследък със Сърмата Хари правят заедно концерти, а проектът им се казва "Cool End The Ghe".

Bggz казва, че животът е импровизация, в която се стреми да се противопостави  с музиката си на неприятностите в България.

 


 

 

Комбинацията между теб, Сърмата Хари и Таралежков е доста интересна. Чия беше инициативата да се съберете на една сцена?

 

Познай. Инициативата беше на Главния Архитект.

 

Да очакваме ли общо парче от вас тримата или първо ще има Cool End The Ghe и после ще излезе Таралежков?

 

Има идея за общо парче, но май не е готово още. Иначе- кой кога ще свири- не сме мислили точно. Според мен ще е най-яко, ако никой не слиза от сцената, но ще видим.

 

Ще чакаме. А вярно ли е това за пианото на Таралежков, че ще пътува специално от Бургас?

 

Не бе, той нали има такава песен...

 

Какво е общото между вас?

 

Музиката и разочарованията в живота.

 

Да поговорим малко за музиката, за разочарованията няма да питам...Откъде идва псевдонимът ти“ bggz rubbit” и има ли в него нещо повече от заек?

 

От малък ми викат „Бъни“. Като се появих в София, адашът вече беше изградил име в музикалните среди, така че трябваше да си измисля друг псевдоним. В „bggz”има малко повече хип-хоп от обикновен заек и повече правописни грешки от допустимото.

 

Псевдонимът „bggz” наподобява името на твоята банда- BGz.
Там какво се случва?

 

Такава е идеята. След „лекия“ зор покрай втория ни албум, още сме в процес на почивка, но скоро, може би другия месец, почваме репетиции. Вече имаме предложения за концерти и около 6-7 готови нови парчета, по които работим.

 

Ти се изявяваш и самостоятелно. До каква публика е адресирана музиката, която създаваш? Какви хора искаш да я чуят и слушат?

 

Соло нещата определено са с по-лична емоция. На първо място правя музиката за себе си, но се радвам, когато на някого му харесва. Като цяло, искам това, което правя, да е опозиция на случващите се неприятности в България.

 

Ходиш ли често на концерти? Имаш ли си любим концерт?

 

Бил съм на много концерти. В последно време повече свиря и все нещо правя в студиото...
Любим записан концерт примерно ми е на Slightly Stupid Live @ TRI Studios.
Иначе, тук, на концерти на мойте хора винаги е весело- Таралежа, Сърмата, Муфта, NRG_D, Pizza и т.н...

 

Какво би казал на хората, които четат това и се кефят на авторската музика в България?

 

Да подкрепят нещата, които харесват, и (суб) културата като цяло.

 

С кое твое парче поздравяваш аудиторията на koncerti.bg?

 

Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие