Studio 5

София, НДК, вх. А 3 Уеб-сайт: clubstudio5.com
Studio 5

Студио 5 е клубът, чието сърце тупти с ритъма на джаза в центъра на София. Едно от малкото места, в които можете да чуете автентичен биг бенд, след което да танцувате на брас версията на What I Got на Sublime, изпята от тромбонист.

 

Клубът дава сцена на две събития на вечер – концерти, но също така и театрални представления и литературни събития. Сред музикантите, които свирят в Студио 5 са както утвърдени имена като Sentimental Swingers, Булгара, Михаил Йосифов Секстет, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, така и млади групи и спонтанни и непознати проекти. Стиловете се простират от класическа музика, джаз, суинг през танго, фънк, етно и дръм енд бейс до блус и акустичен рок. Граници няма, търсим единствено live. Защото музиката има значение.

 

НДК, вх. А 3 clubstudio5.com Тел. за резервации: 02/963 12 54


Билети на предварителна продажба

Mor Karbasi пристига за Vocal Fest 2013
Mor Karbasi пристига за Vocal Fest 2013
Българската публика ще се наслади на изключителния й глас и на .

Приказки за страстта на древния език на сефарадските евреи - „ладино“ - ще разкаже на българската публика изключителната Mor Karbasi. Концертът й ще се състои на 15 ноември от 22.00 часа в Студио 5 в рамките на Vocal Fest 2013.

Още с изгряването си на световната музикална сцена през 2008-а, Mor Karbasi впечатлява публика и професионалисти с глас, вокална техника, сценично присъствие и външност.

 

Родена в Йерусалим в семейство на сефарадски евреи, с майка с марокански корени и баща с персийски (ирански) прадеди, тя преплита всички тези култури в оригиналната си музика. Любопитно е, че професионалната й кариера започва по време на двугодишната й военна служба в израелската армия, където тя изпълнява дълга си като певица. По-късно композира и първата си авторска песен, която е последвана от дебютния й албум Beauty and the Sea, посрещнат възторжено от критици и публика по цял свят.

 

Мор Карбаси е най-популярната млада изпълнителка на ладино – музиката на древния език на сефарадските евреи, прокудени от Испания и съчетали андалуските си корени с традициите на народите по пътя си през Африка, Средиземноморието, древна Персия и Израел. Типични за ладино песните са меланхоличното настроение, красивите мелодии и приказните истории, преливащи от носталгия, любов и силни емоции. Друга тяхна специфика е, че се предават от поколение на поколение чрез майките, защото в миналото не е било подходящо жените да ги изпълняват извън дома си. Именно затова голяма част от музиката в албумите на израелската певица е написана и подбрана в съавторство с нейната майка.

 

Сравнявана с Mariza, Estrella Morente и Yasmin Levi, Mor Karbasi има освен уникални гласови възможности и техника, и впечатляващо сценично присъствие - тя танцува, плаче, смее се и преживява всичко заедно с публиката. Магия, нежност, радост и меланхолия се преплитат и превръщат концертите й в едно незабравимо и вълнуващо пътешествие през Средиземноморието, Африка и Близкия Изток, от забравените цивилизации до съвременността.

 

След концерта си в Studio 5 на 15 ноември, Мор ще пее и в зала „Правец“ в град Правец.

Билети за концерта й в София: Ticketplus, Ticketstream, Eventim и на касата на НДК.
Още за Vocal Fest 2013:
http://vocal-fest.com/
https://www.facebook.com/vocalfestbulgaria

 

Vocal Fest 2013 се организира от Елен Мюзик с подкрепата на Министерство на културата, Фондация „Америка за България“ и Посолство държавата Израел и в партньорство с Global Vision Circle, Maze, Studio 5, *Mixtape 5*, Underground, Културен център Тракарт и Българско национално радио – Благоевград.

Vocal Fest се осъществява с медийната подкрепа на Dnes.bg, Sofialive.bg, радио FM+, Actualno.com, Club.bg, Djambore, iWoman, Kafene.bg, Koncerti.bg, Списание 8, Mika Magazine, MySound, Stand.bg и ViewSofia.

 

 

БУЛГАРА - мощни, диви, живи
БУЛГАРА - мощни, диви, живи

Тъмнина, мистика и пушек. Звукови и светлинни ефекти приветсват любопиството ми. Studio 5 се пръска по шевовете. Булгара са:

Костадин Генчев, кавал, познат като солист на Мистерия на българските гласове, основател на група Булгара, заедно с Кирил Добрев - барабани, програминг( лидер на Fake, които подгряваха Prodigy, ); Димитър Христов - тамбура; Христина Белева - гъдулка; Петьо Костадинов - гайда, ритъм секция поддържат: Чавдар Асенов - бас китара, Стоян Павлов - перкусии, даул и Ева Перчемлиева-Тъканова - конги, тарамбука, вокали.

 

Музиката им е фюжън - етно, поп, джаз, рок, дръм енд бейс, фънк, броукън бийт, електронни звуци. Един от най-мощните, на които съм била слушател.

 

На "Меча сватба" първият булгар се провиква: ''Браво''! Неравноделен тъпан, супер бас китара, много пара се вдига на сцената и самодивската приказка оживява в една от най-готините сцени за музика на живо. Осветлението подсилва живописната гледка, която наблюдавам. Гледам и не вярвам на ушите си. Колкото и да ми се ще да запазя обективност, не мисля, че съм способна. Слушам музикантите за първи път на живо и както Ева ми каза в почивката, на живо всичко е съвсем различно. "Фънк кавал" е много по-фънки, а на "Баклава" една жена, на фона на съсредоточената публика, накацала и притаила дъх по кръглите маси, става и започва да танцува.

 

Наистина не се издържа, перкусиите ми се струват по-ориенталски, с цялата си мощ и необяснимата, перфектна хармония между тримата дръмъри – дръм ли бе да го опишеш.

 

Да откриваш разликите в живото свирене в добрия смисъл, в случая, прави музикалното преживяване още по-силно- паузирането, с отлична прецизност – включването на майсторския кавал, замечтаната гъдулка, лиричната тамбура, веселата гайда...

 

"Daydream"- драматичност, ритмичност, тежък филм, игрив кавал. Като стана думи за филм, Булгара имат участия в музикални спектакли и театрално изкуство, носители са и на престижната награда "Аскеер".

 

Силно въздействащи композиции – създават ми усещането за горска буря, с присъщата й динамичност, сила и надмощие. "Пустоно лудо и младо" подлуди всички ни. Модернистично и хвъркато. Стоян си щапука по перкусиите и небрежно си танцува с голяма, смайли тениска, контрастно на сложните парчета...

Още веднъж искам да подчертая – бас китара.

 След "Копаница" ни закопаха с изненадващата версия на ZAZ, с орнаментика на Булгара, след това вдигнаха всичко във въздуха с Let me Entertain you (Robbie Williams) - Ева е дива отвсякъде, мятат се коси, падат ченета, появява се втори именник с електрическа китара, плюс кавал...страшна работа!

Доразмазаха ни с Purple Rain- Prince, но със силна гайда, която още ми е в главата.

 Името на групата не е случайно- това е един от най-съществените от културна гледна точка проекти, изпълнен с балканска идентичност и българска артистичност.

 

На всяка музикална душа,

пожелавам,

да бъде заведена на концерт на "Булгара".
Класа.

Благодаря! :) 

 

Вход
?
Контакт
Регистрирай група
Обяви събитие